SSL - varnostni certifikat 

Zavarujte občutljive podatke na spletu

SSL certifikat, šifrira in tako zaščiti prenos podatkov med spletno stranjo in njenimi obiskovalci, hkrati poskrbi tudi, da se spletna stran v iskalniku Google uvršča nekoliko višje ter zaradi jasnih signalov o zaščiteni spletni strani obiskovalcem daje vedeti, da so njihovi podatki varni. 

SSL (Secure Socket Layer)

certifikat je digitalno varnostno potrdilo, ki zagotavlja pristnost identitete spletnega mesta, hkrati pa z uporabo SSL tehnologije šifrira vse podatke, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. SSL certifikat torej poskrbi za varnost prenosa podatkov med strežnikom in brskalnikom spletnega uporabnika.

Kaj je varnostno potrdilo?

Ko odprete spletno mesto, ki uporablja HTTPS (varnost povezave), strežnik spletnega mesta s potrdilom brskalnikom, kot je Chrome, dokaže identiteto spletnega mesta. Kdor koli lahko ustvari potrdilo, ki označuje, da je spletno mesto tako, kot želi ta oseba.

Šifriranje prenosa podatkov

SSL certifikat zagotavlja prenos vseh podatkov prek varnih vrat :443. Kar pomeni, da so podatki z uporabo naprednega šifriranja zaščiteni, s čimer je preprečena možnost zlorabe podatkov s strani tretje osebe (na primer s strani spletnih napadalcev – hekerjev). Na vseh straneh, kjer prihaja do prenosa občutljivih informacij, bi torej morala že zgolj ta lastnost biti dovolj velik razlog za namestitev SSL certifikata. 

Povečano zaupanje obiskovalcev

Ker se vse več obiskovalcev zaveda večje verodostojnosti spletne strani ali podjetja, kateremu je bil izdan SSL certifikat, se skladno s tem povečuje tudi zaupanje obiskovalcev. Mnogo manj je pomislekov glede varnosti osebnih ali transakcijskih podatkov, mnogo manj je tudi oklevanja pred izvršitvijo spletnega nakupa. Marsikatera študija je dokazala, da namestitev SSL certifikata na spletno trgovino pozitivno vpliva na število realiziranih prodaj.

Boljša uvrstitev v Googlu

Google je na svojem blogu že leta 2014 javno zapisal, da prisotnost SSL certifikata pozitivno vpliva na vidnost spletne strani v iskalniku. Po tej objavi je uporaba certifikata močno narasla, zanj se je takrat odločila tudi Wikipedia. Nekoliko kasneje se je stanje umirilo, vendar le do pred kratkim, ko je Google zopet objavil novico, ki je močno pospešila odločitev lastnikov spletnih strani za investicijo v SSL certifikat.

Kaj tako pomembnega je Google sporočil javnosti?

Z januarjem 2017, odkar je na voljo verzija brskalnika Chrome 56, se na vseh http:// straneh, na katerih je v razne obrazce možno vnesti podatke, ob URL naslovu prikazuje varnostno obvestilo »Not secure«. Zelo podobno so izvedli tudi pri Mozilli Firefox, kjer je namesto omenjenega zapisa prikazana z rdečo črto prečrtana ikona varnostne ključavnice (preberite celotno Googlovo obestilo). 

Prikaz obvestila na straneh z obrazci pa je pravzaprav šele začetek. SSL certifikat je zelo priporočljivo namestiti tudi zato, ker se bodo v bližnji prihodnosti opozorila o nezavarovani spletni strani pričela pojavljati na čisto vseh straneh, dostopnih na http:// povezavi. Poleg tega bo samo obvestilo tudi mnogo bolj vidno. 

Sedaj je videti takole: 

Videti bo takole: 

Lastnikom spletnih strani, do katerih dostopate na http:// povezavi, priporočamo, da jo čim hitreje spravite na https://, za kar poskrbi namestitev SSL certifikata.

Večja verodostojnost spletne strani

Pred izdajo SSL certifikata izdajatelj, t. j. certificirana in globalno prepoznana organizacija, preveri lastništvo domene oz. pri izdaji poslovnega ali razširjenega certifikata preveri tudi podjetje. Vsi podatki o domeni oziroma podjetju so zapisani v samem certifikatu, ki ga lahko obiskovalec spletne strani kadarkoli preveri. Zaradi tega je verodostojnost spletne strani večja. 

Preverjanje, ali je povezava s spletnim mestom varna 

Če želite preveriti, ali je varno obiskati spletno mesto, preberite varnostne informacije o spletnem mestu. Chrome vas opozori, ali obisk spletnega mesta ni varen ali zaseben.

Razlaga varnostnih simbolov spletne strani je na voljo na Googlovi strani za podporo uporanikom

Izbrati plačljiv ali brezplačen SSL certifikat?

Izbira certifikata je odvisna predvsem od narave spletnega mesta. Če želite zavarovati preprosto osebno ali predstavitveno spletno stran ali blog zadostuje brezplačen SSL certifikat. Taki certifikati služijo predvsem za strani pri katerih ne prihaja do prenosa občutljivih podatkov.  V tem primeru torej certifikat Let’s Encrypt predstavlja smiselno odločitev.

Za poslovni, razširjeni certifikat se pred izdajo opravi preverba vašega podjetja. Uporabniki imajo potem do takšnih spletnih strani večje zaupanje.  Ta bo vaši strani zagotovil zeleno naslovno vrstico, ki bo obiskovalcem sporočala, da gre brez najmanjšega dvoma za legitimno spletno mesto. Obiskovalci se bodo zavedali, da je spletno nakupovanje varno.